fbpx
6 C
Skopje

Што се минорни квоти на мигранти и дали Македонија спрема терен

АКТУЕЛНО

Голема дебата се разви во Германија за таканаречените “migrant minors” односно минорни квоти на мигранти. Македонија и македонската политичка јавност треба бурно да ја следи оваа тема со цел добро поставување на скалата за одговор кон ова прашање кое се реактивира.

Лидерот на зелените (DIE GRÜNEN), Робер Хабек бара од Берлин веднаш да ги прифати групата на 4.000 „минорни мигранти“ од Грција велејќи:
„Таму има многу девојчиња и млади момчиња, повредени мали души и луѓе“.
Прашањето кое се поставува е: Дали е тоа така? Дали се работи за невини млади луѓе или сепак се работи за агресивни мажи измеѓу 20 и 30 години кои ги оставиле своите деца и фамилии?

Од друга страна пак, повеќе треба да ја следиме тезата на ЦСУ, партнерската политичка партија на ЦДУ од каде што велат дека да, ќе примат мигранти, но одкога 🇪🇺 ЕУ ќе воспостави нов систем (веројатно Стефан Мајер од ЦСУ мисли на квоти) со која секоја држава ќе има одговорност и ќе мора да биде дел од овој процес.

До 2015 година, владата на Република Македонија заедно со дел од државите од Западен Балкан, добро се справија со кризата. Сега имаме нова реалност и треба бурно да ја следиме или пак во 2020 да ја смениме‼️

„Според нашите заложби кои се во корелација со голем дел на светски десничарски организации, платформи и политички фамилии/партии, ние цврсто стоиме на анти-мигрантската страна и се залагаме за силни граници“ – велат од Идеолошкиот и аналитички центар на движењето Конзерватив МК. Извор: Дојче Веле.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -