fbpx
11.8 C
Skopje

Што се случува во вашиот организам доколку голтнете мастика?

АКТУЕЛНО

Доколку голтнете мастика ќе бидат потребни седум години таа да помине низ вашиот дигестивен систем, а може и во најлош случај таа да се замота околу вашето срце, или барем така велат. Меѓутоа, се работи за урбан мит.

Што навистина се случува кога ќе голтнете мастика?

Мастиките се прават од гумена основа, засладувачи, бои и состојки што и’ даваат вкус. Гумената основа не се јаде, а во повеќето случаи желудникот не е во состојба да ја разгради мастиката како што е случај со основните намирници.

Меѓутоа, постои друг начин на кој дигестивниот систем се справува со работите што ги голтаме.

Желудникот само ги поместува низ цревата се’ додега не стигнат до самиот крај кога ги исфрламе од организмот по природен пат. Иако мастиката е леплива, таа, сепак, не е дорасната за дигестивниот систем.

Системот, сепак, може да биде нарушен од мастики доколку се во прашање поголеми количини. Тоа предизвикува застој претежно кај малите деца чии црева се значително помали, но тоа е многу ретка ситуација.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -