fbpx
17 C
Skopje

Статистичко предвидување за фудбал

АКТУЕЛНО

Фајзер со лоша вест за вакцините: Можно е да има потреба од трета доза на вакцини

Извршниот директор на Фајзер, Алберт Бурла, се надева дека дополнителна, трета доза од оваа вакцина Ковид-19, може дополнително да го зајакне имунолошкиот одговор и...

Мијалков доби казна затвор од 12 години

Сите обвинети се виновни за дејствијата, истакна на денешното изрекување на пресудата во случајот „Таргет-Тврдина“ судијката Џенета Бегтовиќ. Судот ги донесе следните пресуди: Горан Грујевски ги...

Мицкоски се огласи за тоа дали со сопругата имаат бугарски пасоши

Фејсбук статус на Христијан Мицкоски И јас, и мојата сопруга имаме единствено македонски пасош. И ќе продолжам да се борам за македонските национални интереси. Колку повеќе...

Спасовски до Јанушев: Нема никаков договор со Мијалков

Aпсолутно тезите што сега се покренуваат дека некој нешто договарал со некого за одреден случај, мислам дека се демантираат една по друга или се...

Предвидување за фудбал е статистички начин со кој се предвидува, се користи за спортско обложување, за да се предвиди исходот на фудбалски натпревари. Ова се прави со помош на статистички алатки. Целта на ова е да се предвиди исходот и да се дојде до добивка.

Најпознат начин во предвидување за фудбал е рангирањето. Функционира на начин што се долелува ранг на секој тим врз основа на резултатите од претходната игра. Па така највисок ранг се доделува на најсилниот тим. Исходот на натпреварот може да предвиди со споредба на ранговите на противникот. За предвидување за фудбал постојат неколку различни рангирања, а некои се доста популарни.

Три недостатоци на системот за предвидување за фудбал

  • Рангот доделен на тимовите не прави разлика на нивните способности на напаѓачките и одбрамбените сили.
  • Ранговите се акомулирани процеси кои не ги предвидуваат промените во способноста на фудбалските тимови.
  • Главна цел на рангирањето не е да ги предвиди точните резултати, туку да ги рангира фудбалските тимови според нивната просечна вештина.

предвидување за фудбал

Систем со рангирање за предвидување

Друг пристап во предвидувањата за фудбал е овој систем за рејтинг. За разлика од системите за рангирање овде се земаат и други параметри. Покрај тоа што се доделува рејтинг на тимот се доделува и за напаѓачките и одбрамбените способности, предност на домашен терен и способноста на секој играч.

Пример за систем за рејтинг за предвидување на фудбалски натпревари е пи-рејтингот. Овај тип на рејтинг обезбедува супериорност меѓу тимовите и релативни мерки. За овај систем се смета дека значително го надмина општоприфатениот Ело Систем за Рангирање.

Различни методи за предвидување

Сите методи може да се категоризираат во зависност од типот на турнирот, временска зависност и регресивен алгоритам. Постојат повеќе методи, кои се развиени најчесто од статистичари. Фудбалските методи за прогнозирање варираат во зависност од типот на турнир кој го игра фудбалскиот тим. Сепак фудбалските натпревари не се само среќа, туку тие се базираат врз некои алгоритми.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

Фајзер со лоша вест за вакцините: Можно е да има потреба од трета доза на вакцини

Извршниот директор на Фајзер, Алберт Бурла, се надева дека дополнителна, трета доза од оваа вакцина Ковид-19, може дополнително да го зајакне имунолошкиот одговор и...

Мијалков доби казна затвор од 12 години

Сите обвинети се виновни за дејствијата, истакна на денешното изрекување на пресудата во случајот „Таргет-Тврдина“ судијката Џенета Бегтовиќ. Судот ги донесе следните пресуди: Горан Грујевски ги...

Убави цифри: Koлky можете да заработите во Чвајцарија како фризер, столар, возач

Убави цифри: Колку можете да заработите во Швајцарија како фризер, столар, возач… Кантонот на Цирих неодамна објави водич за плата од кој може да се...

Мицкоски се огласи за тоа дали со сопругата имаат бугарски пасоши

Фејсбук статус на Христијан Мицкоски И јас, и мојата сопруга имаме единствено македонски пасош. И ќе продолжам да се борам за македонските национални интереси. Колку повеќе...

Поучна приказна за Човекот, Бог и празниот куфер која ќе ви го смени животот

Си поминал некој човек. Во еден момент забележал како му се приближува Бог, кој со себе носел куфер. И Бог рекол: „Сине, време е...
- Advertisement -