fbpx
11 C
Skopje

Статусот кој ја подели јавноста: ,,Музичарите не беа под 2.000 евра месечно, а угостителите купеното кафе за 1.200 денари го продаваат за 10.000 денари

АКТУЕЛНО

Од вчера сите угостителски објекти во земјава повторно под клуч. Од секторот велат поради неизвесноста до кога ќе бидат затворени и неможноста повеќе да се носат со штетите од пандемијата, очекуваат голем дел од нив да ги одјават работниците. Единствена заработувачка ќе им биде онаа од достава на храна и на пијалоци и за време на полициски час.
Засега не се знае колку дополнително ќе изнесуваат штетите од новото затворање, но за да можат повторно да застанат на нозе, угостителите бараат државата да им обезбеди услови како во другите земји.

Недостигот на музички настапи, концерти, свадби и веселби една година ги остави музичарите без основната егзистенција.
Во потрага по заработка која и понатаму за жал е недостижна на полето музика поради пролонгирањето на ковид пандемијата дел од македонските музичари почнаа да работат и заработуваат од други професии. Угостители, продавачи, економисти.

Од друга страна, жена со име Васка, на својот фејсбук профил објави статус кој ја подели јавноста, но предизвика и реакции на истиот. Меѓу оние кои реагираа беа и Панчо од ,,ДНК”, и Иван Јованов од ,,Либеро бенд”

Таа во својот статус напиша дека музичарите заработувале најмалку 2.000 евра месечно, а угостителите заработувале 10.000 денари за едно купено паковање кафе со вредност од 1.200 денари.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -