fbpx
6.8 C
Skopje

Убодот од оса може да биде многу опасен: Еве што најмногу ги привлекува и зошто ги напаѓаат луѓето

АКТУЕЛНО

Лето, сонце, море, плажа, убаво време, уживање во дворовите на кафулињата, омиленото овшје покрај вас кое носи и несакани гости. Не мислиме само на неиздржливите температури, туку и на досадните инсекти на чело со комарците и осите.

Осите главно се појавуваат таму каде што има остатоци од храна, а особено ги привлекува овошјето, месото и слатките пијалоци.

Експертите од Анлија неодамна обелоденија дека осите ги напаѓаат луѓето, бидејќи всушност се пијани. Имено, ни ги опива алкохолот од феремнтираното овошје или остатоците од алкохолните пијалоци, кои ги оставате на тераса или во двор.

„На пролет, матицата на осите се буди од хибернација и почнува да гради свое гнездо, полжува јајца и го подига своето прво легло. Новите оси работнички не можат да произведуваат јајца, бидејќи тие ѝ помагаат на својата мајка да го прошири подмладокот. Една од главните цели им е да бараат мекотели за да ги прехранат ларвите во развој, но не можат да ги фатат поради тенкиот струк. Наместо тоа, пијаната храна богата со шеќери има ја носат на ларвите – вели докто Ди Вард Томпсон од британската организација за деретизација, додавајќи дека осите најмногу сакаат топли и влажни места.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -