fbpx
5 C
Skopje

Во десницата доминира национализам и патријархат, а не вистински конзерватизам

АКТУЕЛНО

Конзерватизам како во англо-саксонските држави тука тешко да се воспостави. Тоа е така дека најголем дел од луѓето активни во политика ја обожаваат таа таканаречена „државна дојка“. – вели Маријан Опачак во коментар за Поглед & Конзерватив МК.

Конзерватизмот во западниот развиен свет има и економска и политичка компонента. Во политичката десница во Хрватска доминира национализам и патријархат.

„Доколку Шкоро излезе на избори во истава или слична комбинација како што го направи сега на претседателските избори, веројатно може да освои измеѓу 15% до 20%. Но, тоа нема да промени ништо особено во десниот сектор кога збориме за класичниот англо-саксонски конзерватизам. Единствено ХДЗ би имала стабилен десничарски партнер“.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -