15 C
Skopje

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

Зошто коронавирусот се пренесува најбрзо во авион?

Луѓето сметаат дека ова е најлесниот начин за пренесување на вирусот, но не изостануваат ниту возовите, автобусите и останатите превозни средства.

Сега кога бројни стручњаци во целиот свет имаат одредени информации за Ковид-19 или коронавирусот, се чини дека е полесно да се разберат многу мерки кои се донесени не само во Македонија, туку и овде на Балканот, како и низ целиот свет.

Светската здравствена организација е позната дека официјално ја прогласи пандемијата на вируси COVID-19. Со самата декларација на пандемијата, многу земји спроведоа повеќе или помалку ригорозни мерки на заштита.

Владите на сите земји се стремат да ги следат инструкциите на експертите, поради што во некои земји е во сила вонредна состојба, што вклучува, меѓу другите мерки, забрана за движење за одреден временски период.

Но, она што е уште поважно е дека е откриено дека COVID-19 се задржува на површините и на тој начин се пренесува. Всушност, откриено е дека металните и пластичните површини можат да траат подолго, додека според мислењето на експертите, останува само неколку часа.

Најбрзо пренесување на коронавирусот е во авион – да или не?

Луѓето обично сметаат дека ова е најлесниот начин на пренесување на вирусот, но возовите, автобусите и другите транспортни средства исто така не изостануваат. Сепак, експертите не дадоа особено одлучувачки коментар.

Но, она што е логично е дека, благодарение на големата циркулација на луѓе ширум светот, вирусот брзо се шири во многу земји.

Во авион обично патуваат многу луѓе, кои доаѓаат од различни места на светот, луѓе кои работат во различни компании, луѓе кои секојдневно се среќаваат и посетуваат различни места, а сите тие при своето патување се среќаваат на едно исто место, т.е во авионот.

Latest Posts

АКТУЕЛНО

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.