fbpx
10 C
Skopje

Зошто телефонот треба да се чисти секој ден?

АКТУЕЛНО

Луѓето во просек го допираат телефонот околу 150 пати дневно, а една американска студија покажа дека на него просек има околу 7.000 видови бактерии.

Иако поголемиот дел од нив се безопасни, некои сепак не се, а загревањето на телефонот создава идеални услови на влажност и топлина што овозможуваат бактериите да се размножуваат. Тие се пренесуваат на рацете и на лицето, а потоа ги внесуваме во устата.

На телефонот често се наоѓа и бактеријата enterococcus која што вообичаено ја има во фекалиите. Таа може да предизвика голем број инфекции.

Затоа телефонот треба да се чисти со антибактериските шамичиња секој ден.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -