14 C
Skopje

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

Има повеќе бактерии од тоалетната шоља – Како правилно да го исчистите мобилниот од нечистотии и бактерии

Уредот кој често го држиме залепен за лицето недалеку од устата и кој буквално не го испуштаме од раце има многу повеќе бактерии отколку што можеме да пронајдеме на тоалетната шоља.

Просечниот мобилен телефон е 10 пати повалкан од кваката во јавен тоалет (се вели во истражувањето направено на Универзитетот Stanford), а тестовите откриле дека на него често се присутни бактериите escherichie colli (ешерихија коли) и streptokok (стрептококата).

Важно е да го дезинфицираме телефонот колку што е можно почесто. Тоа особено важи кога се допишуваме и истовремено јадеме.
Но прашањето е како да го дизинфицираме без да го оштетиме?

Направете блага мешавина од вода и многу малку изопропил алкохол кој ќе ги убие бактериите и нанесете од мешавината на нежна ткаенина со која внимателно ќе го избришете целиот уред.

Важно е добро да ја исцедите ткаенината, така што таа ќе биде малку влажна но никако не треба да останат капки по телефонот бидејќи така ќе се оштети.

Latest Posts

АКТУЕЛНО

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.