fbpx
21.8 C
Skopje

Колев: Ал Капоне бил затворен за даноци, но не и Ивона Талевска, кога во Македонија ќе имаме правна држава?

АКТУЕЛНО

Длабоко сум разочаран од начинот на кој се разви процесот против Ивона Талевска. Утре и друг да го фатат ако си ги врати парите ништо, а ако не го фатат?!

Пресудите-казните освен што треба да имаат казнена смисла тие имаат и превентивен карактер. Каков заклучок да направиме од ваквите пресуди и каква порака испраќаат до општеството?

Ова не е правичност и правна држава. Реформи во судството и обвинителството се повеќе од потребни, бидејќи ризикуваме да ни се повторува истото како во случајов со пресудата за Талевска.

Впрочем, ова е практика која веќе 27 години ја гледаме во Македонија. Еднаш засекогаш треба да се изгради критична маса и дух за непомирување кон вакви појави.

Всушност на крајот граѓаните се тие кои што решаваат и ако се задоволни од ваквиот пристап во ред, но мене сето ова ми личи на нешто веќе познато.

Европа е вредности, една од основните е токму правна држава и владеење на правото.
За крај да не заборавиме дека едно од најголемите гангстерски имиња Ал Капоне бил затворен за даноци. Но тоа во САД, во Македонија сѐ уште ќе почекаме.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -