fbpx
11.8 C
Skopje

Сте се запрашале ли зошто британците возат на левата страна?

АКТУЕЛНО

Скоро 35% од светската популација вози на левата страна од улицата…

Станува збор за земји што се поранешни британски колонии, но што точно е причината за оваа појава? Причината е стара неколку стотици години пред автомобилите воопшто да бидат измислени.

Кога јавале витезите со оклопи по патиштата, жителите движеле по левата страна, затоа што опремата на овие воини се наоѓала на левата страна.

На витезите им било полесно да го извлечат мечот од десната страна доколку некој од минувачите имал лоша намера. Првите возачи на коњски коли во Америка и Франција почнале да возат по десната страна затоа што седеле на задниот лев коњ, а тоа значи дека од левата страна не можеле добро да ги гледаат возачите што им доаѓаат во пресрет.

Кога САД прогласи независност од Велига Британија, овој обичај станал регулиран со закон. Со оглед на тоа што САД почна да произведува се поголем број на автомобили, логично било дека во останатите земји ќе се вози на десната страна од патот, затоа што воланот бил на левата страна.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -