fbpx
17.8 C
Skopje

Абедин Зумбери: Доколку референдумот пропадне, Албанците со или без Македонците ќе продолжат кон Европа

АКТУЕЛНО

Статус на Абедин Зимбери:

“РЕЦИПРОЦИТЕТ НА МЕЃУЕТНИЧКО ПОЧИТУВАЊЕ

Македонците прво требаше да го решат внатрешниот спор кои сами го прават со Албанците а потоа заедно со Албанците да го решат надворешниот спор со Грција и ЕУ. Вака ли се оди во ЕУ и НАТО со провокации, навреди на сопствените сограѓани?.

Кога некој ве почитува и ве подржува немојте да го злоупотребите со навреди и провокации на национлна основа. Навистина не знам кога ќе се разбудите од комунистичкиот сон, кој 50 години ве лажеа и ве учеа како да ги мразите оние кој се различни од вас. Се додека јас се чувствувам навреден, понижен, провоциран, несигуран, никогаш не очекувајте дека ќе бидеме лојлни грѓани, се додека не ви биде јасно дека јас сум на сопствената земја, несме странци тука, и се заканувате со разни глупости кој се веќе минато, со вакво однесувње нема да има иднина за никого.

Поради тоа што имам прекрасни пријатели македонци овој пат ќе се воздржам од понатамошни коментари. Нема да паднам во нивото на некои личности што незнаат кај припаѓат. Се додека ве почитувам како Македонци, сакам и вие да ме почитувате мене како Албанец. Само со реципрочно меѓуетничко почитување можеме да градиме јака, мирна и економски развиена држава. Се друго води кон дестабилизација, поделби, и конфликти во кои нема да има победник. Дидека сме во мир можеме да ги решиме сите спорни прашања, во недајбоже конфликтни ситуации во која ќе се мешат и нашите заеднички непријатели, тогаш кога ќе има жртви и загуби ќе нема место за помирување за се ќе биде касно.

Време е да во мирна атмосфера со меѓусебно почитување да ги решиме грешките кој се направени во минатото и да продолжиме да живеме како луѓе. Кога може една Швајцарија 800 години да нема конфликти а во неа се зборуваат 4 службени јазици, и е нај богата и најдемократска земја во ЕУ, зошто неможе Македонија, една шака земја во која живеат 2 милиони граѓани. Патриотизам е да ги почитувате другите и да ја сочувате државата, а не да ги мразите другите за да сами живеете, тоа небило нити ќе биде.

Се додека Албанците бараат Македонија да влезе во НАТО тоа е знак дека сакаме државата да биде селосна, безбедна и заедничка.
Ние никогаш не оспоруваме нешто што е ваше, јазикот, симболите и идентитетот македонски, само сакаме да го почитувате и вие нашиот јазик, симболи и националниот идентитет.

Различноста е богатсво за една држава.

Албнците во Македонија ќе се борат до крај заедно со македонците, државата како целина да влеземе во ЕУ и НАТО, до колку референдумот пропадне Албанците нема повеќе да трпат ваков мачин на живот, со или без Македонците нашиот пат кон ЕУ ќе продолжи.

11.08.2018. Абедин Зумбери”

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -