fbpx
14.8 C
Skopje

Нов граничен премин Берово-Струмјани (Бугарија) до 2020 г.

АКТУЕЛНО

Министерот за локална самоуправа на Македонија, Сухеил Фазлиу и неговиот бугарски колега, министерот за регионален развој, Николај Нанков,разговараа за потпишувањето на меморандум за соработка помеѓу двете институции, кој ќе се потпише во рок од два месеци во Скопје. Двете земји продолжуваат да работат за завршување на клучните проекти за транспорт и инфраструктура кои ќе придонесат за поврзување на регионот. Во текот на изминатиот програмски период, меѓу двете земји беа искористени 97% од средствата во рамките на европската прекугранична програма. Според тековните програми “Животна средина, конкурентност” и “Туризам” за 2014-2020 година, 48 договори помеѓу Бугарија и Македонија се веќе склучени, во износ од 10 милиони евра. 31 од проектите веќе се успешно завршени. Како најважен, за двете земји, беше идентификуван транспортен коридор број 8, кој го поврзува Јадранското Море со Црното Море и Блискиот

 

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -