fbpx
28.8 C
Skopje

Франсоа Фијон: Косово е насилно разделено од Србија

АКТУЕЛНО

Претседателскиот кандидат на француските Републиканци Франсоа Фијон изјави дека одвојувањето на Косово од Србија е извршено спротивно од меѓунардоното право.

Ова тој го изјави во текот на дебатата на телевизија во врска со анексирањето на Русија врз Крим.

„И ние сами си ги менувавме границите“, рече Фијон и како пример го наведе Косово додавајќи „Мислевме дека ако сме западно ориентирани можеме се да сториме“.

Фијон кој беше премиер на Франција во моментите кога Приштина едногласно прогласи независнот. Франсоа Фијон идентичен став изнесе и на крајот од минатата година, кога учестувајќи во програмата на изборите порача преку телевизија дека независноста на Косово е во потполна спротивност со меѓународните права.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -