15.8 C
Skopje
Saturday, May 18, 2024
spot_img

Државата ќе се задолжи со кредит од 50 милиони евра

Владата донела одлука на седницата на 24 август да земе краткорочен кредит од „Шпаркасе банка“ во сума од 50 милиони евра, објави „Фактор“.

Со овие пари треба да се финансира буџетскиот дефицит на земјата, а државата досега најмногу пари потроши за справување со енергетската криза при набавка на струја, јаглен и мазут.

„Република Северна Македонија се задолжува со краткорочен кредит во вкупен износ до 50.000.000 евра во денарска противвредност по среден курс на Народна банка на денот на плаќањето, кај Шпаркасе банка АД Скопје. Краткорочниот кредит ќе се користи за финансирање на буџетскиот дефицит на Република Северна Македонија“, се вели во владината одлука која ја објави „Фактор“.

Исто така била издадена и државна обврзница тешка 25,5 милиони евра, пишува „Фактор“.

поврзани објави

- Advertisement -spot_img

Последни објави