30.8 C
Skopje
Thursday, July 25, 2024

Сите нови возила на Nissan во Европа ќе бидат 100% електрични

Во Европа, сите идни нови возила на Nissan ќе бидат 100% електрични, соопшти компанијата.

Со оглед на тоа што многу земји дебатираат кога да се забрани продажбата на мотори со внатрешно согорување, Nissan продолжува со плановите да достигне 100% електрични возила во Европа до 2030 година, а сите нови модели на континентот сега ќе бидат целосно електрични.

Со можноста за дизајнирање, инженерство и производство на возила во Велика Британија и со подобрување на клучните предности на Nissan како што е електрификацијата, тие планираат да направат уште еден чекор кон јаглеродната неутралност на овој начин, пренесува Electric Cars Report.

„ЕВ се ултимативното решение за мобилност. Повеќе од милион клиенти веќе се придружија на нашето патување и пробаа електрично возило на Nissan, а сега нема враќање назад“, рече Макото Учида, претседател и извршен директор на Nissan.

„Електричните возила напојувани од обновливи извори на енергија се клучни за постигнување јаглеродна неутралност, што е клучно за нашата визија. Nissan ќе биде целосно електричен до 2030 година во Европа“, додаде Учида.

На глобално ниво, како дел од својот план „Nissan Ambition 2030“, компанијата воведува 27 електрифицирани возила, вклучително и 19 ЕВ, до 2030 година. Во овој период, Nissan исто така воведува технологија без кобалт за да ги намали трошоците за батерии за ЕВ за 65% до фискалната 2028 година.

поврзани објави

Последни објави