4.8 C
Skopje
Friday, February 23, 2024

Бледо роденденско потсетување на Гоце Делчев, а треба секој ден да му се навраќаме

Во Македонија вчера се одбележаа 152 години од раѓањето на големиот револуционер Гоце Делчев. Визионерот, учителот… кој животот го даде за слободата на Македонија и Македонците, предизвика за жал само скромно раздвижување – празнување.

Во чест на раѓањето на великанот на македонското револуционерно дело и државност повеќе делегации положија цвеќе на неговиот саркофаг во црквата „Св. Спас“ во Скопје. Видно беше отсуството на повеќето врвни македонски функционери. Зошто?

Делчев пред повеќе од еден век го разбра светот како поле за културен натпревар на народите за разлика од денешниве светски „визионери“. А и овие нашиве во визијата како да имаат се повеќе други идеи. Може затоа и немаше длабок наклон со кој ќе изразеа благодарност за се што Делчев направи за идните (сегашните) македонски генерации. Немаше ниту други организирани настани, проекти…

Целиот текст прочитајте го на Скопско ЕХО – ОВДЕ

поврзани објави

- Advertisement -
- Advertisement -

Последни објави

- Advertisement -