12.8 C
Skopje
Monday, May 27, 2024
spot_img

Се раѓаме, малку живееме и веќе сме стари

Значи, ако луѓето од 65 до 85 години не се стари, тогаш што се тие? Не користете го терминот „геријатрија“, бидејќи е премногу медицински и многу луѓе сметаат дека е навредлив.

Многу е тешко да се утврди кога некој старее. Откако луѓето ќе поминат некоја средна возраст, тие се нарекуваат стари. Така оди животот. Вие сте млади, средовечни, и сте стари.

Се разбира, ако наречете некого стар, не се смета за пристојно, колку и да се стари, тоа е навредлив збор за многумина.

Во Американска во 2016 година, испитаниците биле запрашани дали мислат дека ако човекот има 65 години е стар. Дури 60 проценти од помладите испитаници на возраст меѓу 18 и 29 години изјавиле да, но само 16% од оние над 60 години рекле да, според „The Atlantic“.

Две третини од анкетираните ги доживувавле луѓето на возраст од 65 години како средовечни, дури и ги дефинирале како помлади.

„Не би рекла дека ако имате 65 години сте стари, но знаеме дека не сте ниту средовечни, колку 130-годишници гледате како сеуште живи? “, истакна Сузан Џејкоби, автор на „Никогаш не кажувај смрт: митови и маркетинг во ново старо време“.
Терминот „стар“, со сите свои конотации, не им одговара на побогатите луѓе, како и на оние што се поздрави.

Постарите возрасни сега имаат побогати животи и повеќе искуство од која било друга возрасна група.

„Некои работат, некои се пензионираат, некои одат секој ден во теретана, други страдаат од помлада возраст од некои хронични заболувања. Некои патуваат низ светот, некои одгледуваат внуци, нема правила“– вели новинарката Џејн која била присутна на истражувањето.
Значи, ако луѓето од 65 до 85 години не се стари, што се тие? Новинарката Џејн го предлага терминот „постар“ затоа што не навредува директно никој.

Не користете го терминот „геријатрија“, бидејќи е премногу медицински и многу луѓе сметаат дека е навредлив.

поврзани објави

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Последни објави