fbpx
17.8 C
Skopje

СДСМ: Груевски ги жртвува граѓаните и државата

АКТУЕЛНО

„Парламентарното мнозинство има должност да ја реализира мнозинската волја на граѓаните и да ја спаси државата од хаос, а граѓаните од егзистенцијален крах.

Уставниот поредок е нарушен од неразумното однесување на Никола Груевски и раководството на ВМРО-ДПМНЕ кои за да ја избегнат правдата, користат вистинско насилие врз граѓаните и државата.

Ако продолжат блокадите, за три недели следува тотална блокада на државниот систем. На 15 мај престануваат сите надлежности на градоначалниците и советите во општините. Нови локални избори може да распише само новиот претседател на Собранието чијшто избор го блокираат пратениците на ВМРО-ДПМНЕ.

За три недели, ако не се одблокираа демократскиот процес, граѓаните ќе останат без еднократната социјална помош што им следува по закон! Социјално загрозените лица ќе останат без субвенциите за комунални трошоци!

Без плата ќе останат врботните во општините, во училиштата, градинките, културните установи, другите општински установи!
Привремено ангажираните работници во општините нема да може да го добијат својот паричен надоместок!

Нема да може да се издаваат одобренија за градба, решенија за легализација на бесправно изградени објекти и други слични решенија. Нема да има кој да потпише општински акти за заштита и спасување, доколку е потебно, со што се доведува во ризик безбедноста и здравјето на граѓаните.

Ова заложништво на граѓаните и државата што го прави Груевски преку Трајко Велјаноски и Ѓорге Иванов мора да прекине.

Парламентарното мнозинство од 67 пратеници, кои претставуваат околу 700 000 граѓани ќе одговори на својата должност и ќе ги спречи огромните штети врз граѓанските и државните интереси. Чекорите што се преземаат се внимателни бидејки од другата страна има нерационални луѓе кои за своите интереси се подготвени да ги жртвуваат граѓаните и државните интереси.

Во периодот што следи, согласно Деловникот, Уставот и законите ќе биде избран новиот претседaтел на Собранието кој ќе ги закаже локалните избори и ќе отвори пат за формирање на новата реформска Влада.

Потсетуваме дека поттикнувањето насилства и активностите против државните интереси се спротивни на Уставот и законите и претставуваат тешки казниви дела“ се вели во соопштението на СДСМ.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -