fbpx
24.8 C
Skopje

Средба Заев – Родиќ: Ќе овозможиме услови за слободни медиуми и професионално новинарство

АКТУЕЛНО

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев вечерва се сретна со претседателот на една од најголемите издавачки компании на Балканот, Адриа Медиа Груп, Александар Родиќ.

„Пред Македонија е голем предизвик како да се реформираат институциите и да се обезбеди подобар живот за сите граѓани. Владата на Република Македонија е одлучна да спроведе темелни реформи за демократизација на општеството, меѓу кои се и обезбедувањето услови за објективно и професионално новинарство“ рече премиерот Заев.

На средбата беше нагласена важноста на слободата на медиумите коишто известуваа непристрасно за политичките случувања во Македонија за време на политичката криза како и потребата за целосно слободни медиуми, што е обврска за Република Македонија, нотирана во повеќе извештаи, на Европската Комисија, на експертската група предводена од Рајнхард Прибе и на други меѓународни организации и институции.

Воедно, претседателот на Владата, Зоран Заев, оддаде признание на Адриа Медиа Груп за придонесот во борбата за правото за слободно информирање, и во Македонија и во регионот.

Претседателот на Адриа Медиа Груп, Родиќ го запозна премиерот Заев дека слоган на компанијата е „секогаш на страна на граѓаните“ и дека за нивните вработени новинари информациите што ги пласираат во јавноста секогаш се базираат на фактите, аргументите и вистината.

Во разговорот, претседателот на Адриа Медиа Груп ги истакна идните планови на компанијата, којашто е една од најголемите на Балканот во издавачката индустрија. И покрај сериозните финансиски потешкотии со коишто се соочува медумската сфера и разните притисоци, стратегија на компанијата е и понатаму да се развива и се повеќе да го шири своето влијание во овој дел од Европа.

„Темел на секое демократско општество се слободата на говорот и слободата на медиумите. Владата на Република Македонија ќе обезбеди такви услови за работење на медиумите во земјата„ истакна премиерот Заев на крајот на средбата.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -