fbpx
-4.2 C
Skopje

Грција во ОН блокираше документ подготвен од Европската унија, во кој се изнесуваат критики околу состојбата со човековите права во Кина

АКТУЕЛНО

Грција во ОН блокираше документ подготвен од Европската унија, во кој се изнесуваат критики околу состојбата со човековите права во Кина.

Грчкото Министерство за надворешни работи соопшти дека Атина официјално го блокирала документот, оценувајќи го како „неконструктивна критика кон Кина“.

Според Грција, подобар начин за дискусија се посебни преговори меѓу ЕУ и Кина надвор од ОН, отколку вакви документи.

Ставот на Грција е дека непродуктивната и во многу случаи избрзана критика кон одредени држави, не ја олеснува состојбата со човековите права во тие земји, ниту пак придонесува за подобрување на нивните односи со ЕУ, се наведува во соопштението на грчкото Министерство.

Документот на ЕУ содржи оценки за разни видови злоупотреби во држави од целиот свет и требаше да биде презентиран пред Советот за човекови права на ОН во Женева.

Меѓутоа, документот не беше презентиран, откако не ја доби поддршката на сите 28 земји членки на ЕУ.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -