fbpx
1.8 C
Skopje

1 800 полицајци во Лондон ќе бидат вооружени со електрошок

АКТУЕЛНО

Скотланд јард ќе обучи дополнително над 1800 полицајци да работат со електрошок пиштоли во врска со драстичното зголемување на инцидентите со употреба на насилство, соопшти началникот на лондонската полиција Крисида Дик. “Уште 1867 полицајци ќе поминат обука за ракување со лични заштитни средства”, се вели во соопштението на сајтот на Министерството.

“Така вкупниот број на вработени, обучени да се служат со електоршок и опремени со него ќе достигне 6 400 лица”. Во 2016-17 година нападите со нож се зголемиле за 24% во споредба со претходниот двегодишен период. При нападите против полицајци исто така има зголемување – 2211 случаи во 2014 година, додека во 2016 тие се веќе 2676.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -