fbpx
36.8 C
Skopje

Каракамишева-Јовановска: Заев и неговата влада подготвуваат правна „бомба“ со која ќе воведат двојазичност на цела територија на државата

АКТУЕЛНО

Од вчерашната прес-конференција на владата јавноста имаше можност да види дека со владиниот план за реформи во наредните 3-6-9 месеци, во првите три месеци најударна и најважна за албанските коалициони партнери во Владата ќе биде обврската за затворање на прашањето за носење нов закон за јазиците како најважен политички чекор за албанските партии пред локалните избори. Под превезот „заокружување на легислативниот дел од обврските преземени од Охридскиот рамковен договор“ Заев и неговата влада подготвуваат правна „бомба“ со која де факто и де јуре ќе воведат двојазичност на цела територија на државата, вели проф. д-р Тања Каракамишева-Јовановска.

Под флоскулата заокружување на легислативниот дел од Охридскиот рамковен договор, според Каракмишева- Јовановска, всушност, се крие вистинската потреба на потегот да се донесе нов закон за јазиците со кој ќе треба да се овозможи практична и официјална двојазичност на цела територија на РМ.

-Согласно информациите што доаѓаат од албанскиот блок партии со овој нов закон ќе биде дозволено пленарните седници на Собранието да се водат на албански јазик, во работата на Владата, на седниците исто така ќе биде дозволено да се зборува на албански јазик, а албанскиот јазик ќе биде дозволено да се користи насекаде и во другите државни органи по принципот на автоматизам, а не само согласно лично поднесено барање на странките. Ова значи дека по усвојувањето на новиот закон, албанскиот јазик ќе стане втор службен јазик во земјата, бидејќи неговата употреба во клучните државни органи ќе значи и негова правна официјализација на целата територија. Државните органи се на Република Македонија. Непречената употреба на албанскиот јазик во сите државни органи ќе ја заокружи реализацијата на барањето на Албанците содржано во Тиранската платформа.

Не случајно, додава таа, Села како коалиционен партнер во владата на Заев се заканува дека ќе излезе од владината коалиција ако истиот не биде донесен во првите 100 дена од формирањето на владата.

-Ако во тој закон не е содржано значително унапредување на употребата на албанскиот јазик на цела територија на државата, тогаш албанските партии немаше толку силно да притискаат за негово донесување пред локалните избори во земјата. Јавна тајна е дека тој закон произлезе од Тиранската платформа како постизборно барање на албанците за кое барање Заев даде недвосмислена подготвеност дека ќе го реализира без никаква заддршка.Еве доаѓа време за исполнување на барањето. Прашање е како сега Заев ќе маневрира или како Заев планира да ескивира од даденото ветување. Иако странците повторно трчаат на помош и „гаснат оган“ во владината коалиција прашање е како амбасадорите мислат да ја гаснат јавноста кога токму таа ќе стане свесна што се им прифатил Заев на коалиционите партнери, и на каков противуставен дил се согласил. Дилот на Заев, да не се лажеме, значи практично на мала врата буткање на двојазичноста на цела територија на државата под завесата дека со тоа се заокружува Охридскиот рамковен договор, вели Каракамишева-Јовановска и додава:

„Прво, јавноста знае дека ОРД е одамна затворен политички договор, бидејќи истиот во целост, 100% е имплементиран во уставно-правниот систем на земјата.

Второ, новиот закон за јазиците иако се уште никој го нема видено со оглед што неговата содржина се крие во најголема тајност сосемае јасно дека ќе излегува од рамката и од содржината на ОРД, но и од Уставот на РМ. Заев очигледно се крсти на помошта што странските мускули му ја обезбедуваат на терен, но и на годишните одмори што се во тек. Ама се што Заев ветил нема да може да го оствари со употребата на овие додатоци. На крај сепак ќе мора да се соочи со граѓаните, и со оние на кои им ветуваше брда и долини, но и на мнозинството останати кои не гласаа за него.“

 

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -