fbpx
2.3 C
Skopje

Почина македонската фолк легенда Кенан Таировски

АКТУЕЛНО

„Едита“, „Фикрија“, „Дано Данице, преспанска убавице“, „Жане жанина“, „Преспо моја“, се само дел од богатиот музички опус на Кенан Таировски, кој повеќе од 47 години успешно опстојуваше на југословенската и македонска музичка сцена.

КЕНАН ТАИРОВСКИ (1945 – 2017)

Кенан Таировски е роден во 1945 година во Царев Двор, каде и завршува основно образование. На почетокот на шеесеттите години заминал за Белград, кај својот постар брат Нихат. На предлог на тогашниот Наставнички совет на Основното училиште „Браќа Миладиновци“ во Царев Двор, Кенан Таировски своето образование го продолжува во средното музичко училиште во Белград, каде неговиот музички талент и убавиот глас, набргу биле забележани од тогашните продуцентски куќи и композиторите.

Будимир Јовановиќ Буцо ќе биде текстописец на песната „Свири ми стари циго“, што всушност е и прва снимена сингл-плоча на Кенан Таировски во 1968 година. A, како најпознати и високо-тиражни продадени плочи ќе бидат песните „Фикрија“ и „Едита“, чиј автор е самиот Таировски.

Во тоа време, Кенан Таировски станува ексклузивец на дискографската куќа „Југотон“ од Загреб, за која ќе сними 3 лонг-плејки и 14 сингл-плочи. Одржал голем број концерти на коишто другарувал и пеел со Мирослав Илиќ, Вера Матовиќ, Нада Топчагиќ итн…

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -