32.8 C
Skopje
Tuesday, July 16, 2024

Две малолетни деца се првите жртви на грипот

Сезонскиот грип си ги зема првите жртви во Македонија. Две малолетни деца на возраст од 3 и 4 години починале во Клиниката на детски болести. Тие биле хоспитализирани во тешка здраствена состојба како итни случаи, на само два дена пред Нова година.

„Оваа година имавме повеќе деца со енцефалит, за жал две од нив починаа. Штом е дијагностицирана болеста, веднаш се испратени на Интензивна нега и направено е се што треба од давање на тамифлу, симптоматска терапија, но за жал, таа борба не ја добиваме секогаш“ – изјави д-р Филип Дума.

Кај едно од починатите деца било дијагностицирано хронична болест, додека кај другото церебрална парализа. Тие биле навремено хоспитализирани, со овие хронични болести, во комбинација со грипот биле пресудни за нив.

поврзани објави

Последни објави