10.8 C
Skopje
Saturday, February 24, 2024

ВМРО-ДПМНЕ: Пад во индустриското производство за цели 5.3% и на извозот за 12%

„Граѓаните со владата на СДС секој ден стануваат се посиромашни, а државата се позадолжена.

Ниту еден макрокекономски показател не е позитивен во последниве 5 месеци.

Неодговорната влада на СДС го руши стандардот на граѓаните, со што ја намали просечната плата за 1.3%, два месеци по ред, иако ветуваа плати од 500 евра.

Тоа значи помалку пари во семејниот буџет, помалку пари за исхрана, плаќање на сметки, помалку за образование на децата.

Ветувањата на Заев дека ќе има раст на економијата, паднаа во вода бидејќи во првите четири месеци од нивното владеење, во Македонија има пад на бруто-домашниот производ за 1.8%.

Намалениот БДП значи дека целокупната економија произведува помалку од минатата година. Дека економијата на државата стагнира, а фирмите кризираат.

Индустријата пропаѓа. Пад се забележа и во индустриското производство за цели 5.3% и на извозот за 12%. Тоа ќе придонесе пад на невработеноста и зголемување на сиромаштијата во Македонија.

Економијата продолжи да оди во надолна линија со што се одрази и на работењето на банките. Народната банка потврди пад на активноста на банките за 1.6%. Ваквите бројки покажуваат дека компаниите и инвеститорите, се помалку бараат и добиваат кредит.

Работниците во странските компании кои инвестираа во државата се во грч, затоа што се плашат дека тие се следните кои може да останат без работа. Катастрофалните економски политики на СДС не донесе ниту една странска инвестиција. Пад на директните странски инвестиции за 100 милиони евра, ги натера инвеститорите да размислуваат да си одат од државата.

Неодговорната влада на СДС се коцка со судбината на граѓаните. Освен што нема план и желба да ги реши проблемите на граѓаните, успеа и да ги задолжи за 420 милиони евра кои ќе ги враќаат новните деца и внуци. 420 милиони евра граѓански пари беа расипнички потрошени од СДС и Заев на луксузирање и партиско вработување.

Ваквото неодговорно и неспособно владеење на СДС, граѓаните ќе го казнат. На Македонија и треба Нова Ера и на 15-ти октомври граѓаните ќе ја дадат довербата за ВМРО-ДПМНЕ“, се вели во соопштението на ВМРО-ДПМНЕ.

поврзани објави

- Advertisement -
- Advertisement -

Последни објави

- Advertisement -