7.8 C
Skopje
Thursday, February 22, 2024

Во кои држави луѓето веруваат најмногу на безбедноста на банките?

Од финансиската криза наваму банкарскиот сектор по целиот свет беше натеран за позајмува средства по-конзервативно. Но каде во светот се најсигурните банки?

Business Insider пишува за последното истражување на Светскиот економски форум, кој го разгледува мислењето на граѓаните на државите. Истражувањето не покажува каде банките се најсигурни, туку каде граѓаните имаат најголема доверба во институциите. А довербата во банките е еден од најважните фактори.

Истражувањето покажува, дека во САД и Велика Британија не веруваат сосема во финансиските институции по доаѓањето на светската економска криза. Тие се на 24-то и 59-то место под држави како Гватамела, Панама и Хондурас.

Ете ги и топ 5 во обратен ред:

Сингапур е добро познат како еден од најголемите финансиски центри во цел свет. Вербата во безбедноста на банките истото го покажува.

Австралија. Мала група од четири големи банки го разделила секторот во државата, а за странските банки има сериозни регулации, што ја осигирува стабилноста на системот.

Нов Зеланд. Банкарскиот сектор таму е доминиран од пет играчи. По Нов Зеланд е Канада, а по неа Финска.

поврзани објави

- Advertisement -
- Advertisement -

Последни објави

- Advertisement -