7.8 C
Skopje
Thursday, February 22, 2024

Македонското културно наследство на меѓународен саем во Париз

Управата за заштита на културното наследство по трет пат го претставува домашното културно наследство на Меѓународниот саем за културно наследство, кој ќе се одржи од 2-ви до 5-ти ноември во престижниот амбиент на музејот Лувр во Париз. Темата на годинешното издание на еден од најзначајните саеми од ваков вид што се реализира по 23-ти пат ќе биде „Културното наследство и туризмот“.

На македонскиот штанд ќе бидат изложени публикации од познати археолошки локалитети, цркви и џамии во издание на Управата, а ќе има и кратка видеопрезентација за домашното културно богатство. Станува збор за научно-популарните публикации од проектот „Најзначајните вредности од областа на културното и природното наследство на Р. Македонија“, во чии рамки беа публикувани 30 публикации, меѓу кои и за Скупи, Скопско Кале, Стибера, Хераклеја Линкестис, Манастирот Трескавец, Св. Пантелејмон во Нерези, Манастир Зрзе, Шарената џамија во Тетово и други.

Покрај изложбениот дел, ораганизаторите најавуваат работилници и конференции, во чиj фокус ќе биде искористувањето на потенцијалот на културното наследство за културна промоција на земјите – излагачи.

На 23-от Меѓународниот саем за културно наследство што сите изминати години се одржува во Париз, на листата земји – учеснички се Германија, Белгија, Кина, Португалија, Италија, Грција, Швајцарија, Холандија и други земји.

поврзани објави

- Advertisement -
- Advertisement -

Последни објави

- Advertisement -