fbpx
4.8 C
Skopje

Мета: Бугарското претседателство на ЕУ ќе му помогне многу на нашиот регион

АКТУЕЛНО

Бугарското претседателство со Советот на ЕУ во голема мера ќе придонесе за напредокот на нашиот регион, изјави албанскиот претседател Илир Мета, по состанокот со бугарскиот заменик-претседател Илијана Јотова, која се наоѓа во посета на Албанија.
“За мене е огромно задоволство да се сретнам со потпретседателот на Бугарија, бидејќи Бугарија е традиционално пријателска земја за нас и ова пријателство е докажано назад во времето. Многу сме среќни што Бугарија следната година ќе го преземе претседателството со ЕУ. Ова е многу важно за Албанија, а исто така и за Балканот во целина затоа што веруваме дека Бугарија како членка на ЕУ ги знае животните проблеми во нашиот регион и ќе помогне за неговото унапредување”
рече Мета.
Илир Мета го коментираше законот на албанскиот парламент за правата на малцинствата во
земјата. “Во овој закон е вклучено и бугарското малцинство, за кое бугарската страна се залага одамна. Тоа е закон кој покажува дека Албанија е толерантна, отворена земја која работи за
еднаквоста на сите наши граѓани и веруваме дека ова е чекор напред во промовирањето на владеењето на правото во Албанија “, рече албанскиот претседател.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -