fbpx
11.8 C
Skopje

Бугарскиот синдикат: За 5 години, очекуваме 1000 евра просечна плата во Бугарија

АКТУЕЛНО

Просечна плата од илјада евра во 2022 година е остварлива големина. Ова значи раст од 4 процентни поени на бруто-производ (во моментов 3,9%), раст на продуктивноста секоја година и раст на платите. Ова треба да биде ставено на масата како остварлива цел. Ова го изјави претседателот на најголемиот бугарски синдикат (КНСБ), Пламен Димитров, по повод создавањето на Европскиот социјален столб за социјални права. Според Димитров, ова ќе има позитивно влијание врз платите во Бугарија, како и врз квалитетот на образованието. Во петок треба да потпише проглас за создавање на таков столб од страна на шефовите на земјите-членки. Според планот, ќе се зголеми бројот на работните места, а условите за работа и социјална заштита ќе се подобрат. Според податоците на бугарскиот завод за статистика, просечната бруто месечна плата за јули годинава е 1.039 лева, за август – 1.008 лева, а во септември – 1.064 лева.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -