fbpx
5.8 C
Skopje

Виена од буџетот издвојува 600 милиони евра за изградба на станови

АКТУЕЛНО

Околу 600 милиони евра за изградба на станови има главниот град на Австрија, Виена од купниот годишен буџет од 13 милијарди евра, изјави градскиот министер за домување и урбанизам, Мајкл Лудвиг.

Според многу анкети тој ќе биде идниот градоначалник на Виена, а како што кажа Лудвиг 62 отсто од населението во Виена живее во станови финанскиски поддржани од градот.

Лудвиг истакна дека наемнината за тие станови е контролирана и дека, во старите договори, кога станува збор за општински станови, изнесува 3,5 евра по квадратен метар, а за новите договори, 5,39 евра по квадрат, и две евра по квадрат за одржување на зградата, како и 10 отсто ДДВ.

– Тоа е причината зошто кириите за општинските станови се далеку под кириите на слободниот пазар, каде киријата, без одржување и ДДВ, изнесува 10 или повеќе евра по квадрат, рече тој.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -