Sun. Sep 24th, 2023

Србија, Хрватска и Босна и Херцеговина се обидуваат да дојдат до што поголем број на документи и доказни предмети кои се во Хашкиот трибунал, кој по 24 години работа набрзо ќе се затвори, објави денеска српскиот весник „Новости“.

Весникот посочува дека се работи за документи кои содржат државни тајни, сослушувања, сведочења на јавни и заштитени сведоци, извештаи за болести и смрт, пресуди, одлуки и други документи.

Според некои проценки во Хаг има околу 10 милиони страници докменти за војната во поранешна Југославија, како и околу 1.300 артефакти односно куршуми, оружје, облека и други предмети. И Србија и Хрватска и БиХ оценуваат дека тоа ним им припаѓа.

Leave a Reply

Your email address will not be published.