fbpx
12.8 C
Skopje

САД со 200 милиони евра за бази во Источна Европа

АКТУЕЛНО

Над 200 милиони за обнова на старите и создавање на нови воени објекти пред се во Источна Европа. Ова е цифрата која САД ќе ја одделат за тие намени.

Ова се прави во рамките на “инциијативата за воздржување на руската агресија“.

„Air Force Times“ пишува дека парите ќе бидат одвоени од воениот буџет на САД, кој беше утврден од претседателот Доналд Трамп. Општо за “одбрана“ на европските сојузници од „руската агресија“ Вашингтон ќе издвои 4,6 милијарди долари.

Освен тоа се планира и Пентагон да спроведе една модернизација на воените бази во Источна Европа. 55 милиони долари ќе бидат потрошени за дополнителни резервоари за гориво како и за обновување на неколку објекти. По зборовите на Мартинес сите тие мерки треба да го зголемат нивото на готовност на САД и нејзините сојузници во регионот. Не се предвидува транспортната инфраструктура, за да може при неопходност НАТО во најкратко возможни рокови да му пренесе на регионот дополнителни сили“, пишуваат тамошните медиуми.

Според експертот Игор Коротченко „главната цел на модернизацијата е тренирање за брзо прераспоредување на војки/армии и техничка опрема како и оружје на територијата на Естонија, Латвија, Полска во случај на влошување на односите меѓу НАТО и Русија.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -