29.8 C
Skopje
Tuesday, July 23, 2024

Од завеаните Швајцарски Алпи со хеликоптер спасени 400 заробени туристи

Од околу 13.000 туристи, кои биле заробени во снежната олуја во Зермат, популарниот ски-центар во Швајцарија, неколку стотини со хеликоптер биле префрлени во селото во близина.

Полицијата пред два дена ги затворила патиштата кои водат до таа област, а подоцна биле откажани и железничките линии.

Се очекува подоцна во текот на денот да биде делумно отворена железничката пруга која води од Зермат.

Локалните службеници истакнуваат дека никој од туристите не е во опасност и дека ситуацијата е мирна. Се наведува дека многу улици се веќе исчистени, а кафулињата се отворени.

фото

Скијањето и планинарењето во таа област, оддалечена на околу 120 километри источно од Женева, е забрането.

Одлуката да се блокира пристапот до ски-центарот била донесена откако имало предупредување на максимален ризик од лавина.

поврзани објави

Последни објави