fbpx
24.2 C
Skopje

Верзии на блекџек

АКТУЕЛНО

Блекџекот е најпопуларна игра на среќа со карти која ја има скоро во сите казина. Во оваа статија се потрудивме да ви објаснеме за видовите на блекџек и нивното значење.

Постојат повеќе верзии за оваа позната игра на среќа и тоа:

  • Класичен блекџек
  • Блекџек
  • Америкаснки блекџек
  • Блекџек премиум
  • Шпанец 21

Класичен блекџек

Класичниот блекџек се игра со 4 шпила карти, а лимитот се движи помеѓу 1 и 300, а исто така важат основните правила за игра. (дилерот застанува на 17, дуплирање е дозволено на 9,10 и 11). Се препорачува употреба на основните блекџек стратегии, а една верзија е тоа што играчот може да избира да седи сам или со други играчи. Постои можност за играње и со двајца други играчи.

Блекџек

Најчеста варијанта на блекџек со 6 шпилови, без додатни игри и со лимит од 1 до 1500 и нормални правила. Водичнот на основната стратегија за блекџек е прилагоден за оваа верзија на игра.

Американски блекџек

Како што наведивме во правилата за блекџек, постојат неколку клучни разлики помеѓу американскиот и европскиот блекџек. Најголема впечатлива разлика е долната карта на дилерот во американскиот блекџек, иако тоа во онлајн играњето нема никаква важност.

Блекџек премиум

Премиум верзијата се однесува на лимитите на обложување кои можат да се зголемат до 10.000 ако играчот тоа го посакува. Постојат три класи на лимит пред да започне играта и тие се менуваат во зависност од барањето на играчот.

Шпанец 21

Шпанец 21  е еден вид блекџек кој има претрпени големи промени во правилата во однос на другите верзии.

Промените се:

  • Играчот може да дуплира на секој 3 карти
  • Играта може да се игра со 8 шпилови
  • Играчот може да сплитува само еднаш
  • Дуплирање после сплитот е дозволено
  • Дилерот игра на сите 17-ки

Најзначајна од сите промени е тоа што во шпанец 21 нема десетки. Сите големи карти со слики остануваат во шпилот, но остсуството на 10ки ја зголемува шансата за добивка на казиното.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -