21.8 C
Skopje
Tuesday, July 23, 2024

Нуриел Рубини: Биткоинот е измама!

Познатиот економист Нуриел Рубини тврди дека биткоинот е измама, дека ќе падне на нула и дека на таа криптовалута ќе се збогатат само криминалците, јавува порталот „Денар“

Рубини, кој ја предвиде економската криза во 2008 година, е скептичен за биткоинот и предупредува дека оние кои фиктивно ја зголемуваат неговата цена се обидуваат со тој концепт да се збогатат.

“Шпекулантите купуваат и продаваат сопствени инвестиции со цел да манипулираат со пазарот”, тврди Рубини.

Според неговата проценка, многумина на самиот крај ќе бидат заложници, a тој крај е да падне на нула, бидејќи како што вели, вистинската вредност на оваа криптовалута е токму таа.

“Биткоинот не е сериозно средство за плаќање, ниту е добро да се чува како капитал. Тој се храни сам себеси и нема причина за неговата цена да биде толку висока”, рече Рубини.

поврзани објави

Последни објави