fbpx
7.8 C
Skopje

Регионална авиокомпанија ги поврзува балканските метрополи?

АКТУЕЛНО

Во Босна и Херцеговина е отфрлена целосно секаква возможност за каков и да е вид радикализам, ќе бидеме дел од меѓународната коалиција во борбата против екстремизмот и тероризмот. И заблагодаруваме на Бугарија, за нас ова е голема надеж, кажа на пресконференцијата по средбата со бугарскиот премиер Бојко Борисов претседателот на Владата на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

Сакам да испратам порака со оглед на често слушаната дезинформација во различни медиуми за некаков радикализам – Босна и Херцеговина е светска држава, про – европски ориентирана со желба за европска интеграција, вели Звиздич.

Во Босна и Херцеговина живеат луѓе од четири религии. Го знаеме значењето на зачувување на мирот и стабилноста. Европска интеграција продолжува. Сите најважни цели на државите од Западен Балкан се поврзани со таа перспектива. Во последните три години сите наши задолженија и обврски по патот на европската интеграција се исполнети. До крајот на оваа година очекуваме статут на држава кандидат. Се договоривме, дека активно продолжуваме да соработуваме со нашите влади, но и трговски размени, инфраструктурни проекти и бизниси. Тој соопшти дека го поканил Бојко Борисов да ја посети Босна и Херцеговина. Ќе учествуваме на средбата во Софија на 17 мај, вели Звиздич.

Премиерот Борисов појасни, дека му рекол на министерот за транспорт да ја разгледа темата за летови меѓу 4-5 држави од регионот, кои немаат свои авиокомпании. По другите инфраструктурни проекти – магистрали и патишта се работи, посочи тој. Секоја една држава треба да се вложи максимално за да ги заврши своите обврски за подобро утро на сите.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -