13.8 C
Skopje
Thursday, May 23, 2024
spot_img

СДСМ: Ќе изградиме Студентски град во Скопје

Социјалдемократскиот сојуз на Македонија, денес преку соопштение се осврна на младите во Македонија, каде порачаа дека новата влада која ќе биде предводена од СДСМ, ќе изгради студентски град во Скопје, по сите модерни архитектонски решенија за студентски домови. Покрај тоа најавија и изградба на студентски кампуси во Тетово, Битола и Штип. Тие потсетија дека пред само 10. дена во студентски дом Кузман Јосифовски-Питу, останаа без струја, топла вода и греење.

„Ќе изградиме студентски град во Скопје со нови модерни архитектонски решенија за студентски домови. Во нив ќе има спортски сали, читални, библиотеки, ресторани, кино сали, фитнес центри.

Покрај студентскиот град во Скопје, ќе изградиме и студентски кампуси во Тетово, Битола и Штип.

Новите студентски домови и кампуси ќе го олеснат животот на студентите. Ќе влијаат на мотивацијата во учењето и креирањето на сопствената иднина.

Да не се повтори 500-тини студенти, како оваа студена зима, од студентскиот дом Кузман Јосифовски Питу, 10 дена, на поларни температури да се без греење, без топла вода и без струја. Да живеат во мувла, да влегуваат во руинирани тоалети, да јадат во кујни полни со лебарки.

Досегашната власт 10 години го газеше достоинството на младите луѓе. Затоа студентите и младите луѓе на овие избори гласаа за промени. Тие знаат дека во Планот за живот, освен модерен, светски, достоиствен студенстки живот, ќе имаат и други олеснувања.

Ќе добијат студентска платежна картичка за попусти во користењето на услугите во кампусите, во меѓуградскиот превоз, при посетата на државните и националните институции, за посета на спортски и културни настани од национален карактер.

Со условите во начинот на живот, со промените во образовниот систем и отворените можности за работа ќе ги мотивираме младите луѓе да останат да живеат и работат во Македонија.

За тоа да се случи потребна е нова одговорна Влада на граѓаните, која ќе води реални политики и ќе работи исклучиво во интерес на сите граѓани.

Од оваа 2017 година почнуваме да го создаваме животот што го избравме.“

поврзани објави

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Последни објави