fbpx
23.8 C
Skopje

ЕУ отвара истрага: Мајки раѓаат деца, им ги земаат за да ги избањат и после тоа исчезнуваат

АКТУЕЛНО

Во утврдување на судбината на 10. 000 бебиња од БИХ и регионот кои се родени во Нови САД, Сараево, Белград веќе некое време е вклучена Управата за човекови права од Европа која инсистира што побргу да се донесе законска рамка за бебињата чиј траг се губи веднаш после нивното раѓање. Станува збор за уредни бременици во кои неретко се родени близнаци кои родителите никогаш и не ги ни виделе.

Сомневања и иницијативи

Некогаш лекарите говореле дека се е во ред, дека детето спие, некогаш наводно имало здравствени потешкотии по што морало да биде подложено на некакви прегледи. И сето ова за само после неколку дена да и соопштат на мајката дека бебето за жал не е веќе живо и ја праќаат дома, без тело и без било каков документи. На мајките никогаш не им е кажано каде завршуваат тие тела, што им дава сомневање дека се уште се живи. Родители, браќа, сестри, роднини така со години талкаат по исчезнатите или барем за местото на кое се погребани. Поголемиот дел од нив сметаат дека нивните деца се жртви на криминална група поврзана со медицински персонал кој ги продавал нивните деца, воглавно во Италија. Најголем број на деца исчезнати на ваков начин е во Србија.

Прочитајте повеќе на овој линк ОВДЕ

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -