fbpx
22.8 C
Skopje

Затворите ширум светот: Некои од нив подобри од студентските домови во Македонија (Фото)

АКТУЕЛНО

Сè повеќе и повеќе луѓе се зад решетки. Според Институтот за истражување на криминал, повеќе од 10.35 милиони лица се чуваат во казнени институции ширум светот, без разлика колкава и каква е нивната казна.

Во споредба со 2000 година, вкупниот број на жени кои отслужуваат казна порасна за 50 % додека во машките затвори се зголеми за 18 %. Но, популацијата во затворите значително се разликува низ светот. На пример, во САД има 698 затвореници на 100.000 жители, додека во Данска има 61. И има уште повеќе разлики. Затвореник во едно место може да има пристап до Интернет или музички инструменти, додека на друго место мора да се бори за тоалетна хартија.

Порталот Bored Panda направи колекција од фотографии од затворите ширум светот за да покаже колку различно се третирани затворениците во секоја држава за нивните злодела и она што ќе го погледнете ќе Ви ги “отвори очите”. Ќелиите во затворот варираат од ниска безбедност до максимална безбедност и бидејќи не можеме да ги споредуваме едни со други, тоа ни покажува како секоја држава на различен начин се справува со криминалците. Можеби тоа се должи поради економски причини или начинот на кој општеството го цени животот, но доколку овие информации Ви звучат невистинити тогаш следните фотографии дефинитивно ќе го привлечат Вашето внимание.

Шпанија

Уганда

Норвешка

Сан Диего

Холандија

Јапонија

Шкотска

Русија

Сан Мигел, Ел Салвадор

Швајцарија

Филипини

Хаити

Иран

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -