Црвенковски не ја спомна Северна, во својот говор рече „Република Македонија“ (Видео)

0
3
Фото

Република Македонија својот кандидатски статус го стекна во далечната 2005 година, значи точно пред 14 години. Оваа година ја добивме десеттата по ред препорака од страна на ЕК за почеток на преговорите, рече денеска поранешниот претседател и премиер на Република Македонија Бранко Црвенковски на регионална конференција „Проширувањето на ЕУ на крстопат“, што се одржа во Скопје.

Црвенковски се осврна на тоа оти девет пати претходно препораката не беше прифатена и, како што рече, стравуваме оти тоа може да се повтори и по десетти пат на јунскиот Самит.

Во обраќањето поренешниот претседател и премиер не го спомна новото име на државата, а во неколку наврати ги користеше термините „македонски народ”, „Македонија”, „Македонска Влада“, што претставува силна порака од поранешниот претседател и искусен политичар.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here