Наутро бере шумски плодови, навечер ги продава: Јованче за време на распустот мечтае за една желба

0
11

Ученокот Јован Гајиќ (12), кој заврши петто одделение од основното училиште Петар Кочиќ во Ситница на Мањача, херој на нашите репортажи, го одбележа летниот распуст со собирање шумски плодови и ги нуди на штандот покрај патот, во близина на семејната куќа.

Ова момче, препознатливо по црната шапка, се здоби со големи симпатии низ целиот регион откако објавивме извештај за него пред четири години во “ЕвроБлиц”.

Јованче, како што многу луѓе го нарекуваа, многу се разликува од нивната генерација. Тој го поминува годишниот одмор на Мањача, собирајќи од пролет до есен јагоди, капини, малини, диви јаболки, калинки и други шумски плодови со цел да заpaботи за облека, обувки, школски прибор и со тоа да им олесни на родителите.

Наутро станувам околу 6 часот а понекогаш и порано одам на планината, берам малини кои секогаш растат на истото место … Во ова ми помага постарата сестра Јована, бидејќи родителите, тато Милош и мама Бозана, сакаат да одиме заедно. Тие се плашат за мене ако сум осамен бидејќи во планината може да ме нaпaднат дивитe ѕвepки, вoлцитe, мeчkите, kyчињата … Има тоа во нашата земја – ни рече Јованче, радосен за состанок со нас кој за скоро време го кажа на своето семејство и соседите.

На столот, покрај чадорот за сонце, веднаш до патот Бањалука – Мркоњиќ Град, во Ситница, има неколку пластични садови од свежи шумски јагоди. Во предниот дел стои табла со фотографија на “ЕуроБлитц” на Јованче, објавена во првиот извештај за него.

По ова стана познат и популарен. Патниците застануваат и купуваат јагоди со насмевка и љубопитност.

Целиот текст на ИНФОМАКС.мк 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here