fbpx
17.8 C
Skopje

ЗНМ во одбрана на Златев: Подготвени сме да дадеме бесплатна правна помош

АКТУЕЛНО

Здружението на Новинари на Македонија издаде соопштение дека будно го следи случајот на МВР насочен кон главниот уредник на Економски Лидер, Љупчо Златев.

Во прилог целото соопштение:

Денеска во просториите на СВР Скопје на претходна покана од МВР, новинарот Љупче Златев во присуство на правен застапник имал разговор со службени лица од Секторот за компјутерски криминал и дигитална форензика при МВР. Според разговорот со колегата Златев, предмет на разговорот биле неговите претходни објави на онлајн медиумот каде што тој е уредник а поврзани со сомнежите за сторени кривични дела од страна на Генералниот секретар на Владата на РСМ, Драги Рашковски. На разговорот во МВР, од Златев било барано да потврди дали тој е автор на овие објави како и да го открие изворот на објавените информа ции и снимки.

Тој потврдил дека е автор но одбил да даде информација за својот извор. ЗНМ потсетува дека Уставот на РСМ во членот 16 го гарантира правото на заштита на изворот на информацијата во средствата за јавно информирање и ова право е загарантирано во Законот за медиуми како и во Европската повелба за заштита на човековите права. Истовремено, ретки се примерите во европските земји каде што за објавен текст кој индицира злоупотреби во системот, се повикуваат новинари да го кажат својот извор. Ваквата практика може да се толкува како притисок кон новинарите со што може да придонесе кон на само цензура. ЗНМ со особен интерес го следи овој случај и стои на располагање за бесплатна правна помош за новинарот Златев доколку истата е неопходна.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -