7.8 C
Skopje
Wednesday, February 28, 2024

Словенија дозволи истополови бракови, но не и посвојување на деца од хомосексуалци

Словенија за прв пат го дозволи склучувањето на истополови бракови, согласно закон, кој им дава еднакви права со оние на хетеросексуалците, но без можност за посвојување на деца, но без можност за посвојување на деца.

Првата свадба на еднополов пар се одржа уште во саботата – ден по усвојувањето на законот.

Браковите меѓу хомосексуалци се дозволени во земји како што се Велика Британија, Шпанија и Франција, но остануваат забранети во голем број други држави.

поврзани објави

- Advertisement -
- Advertisement -

Последни објави

- Advertisement -