12.8 C
Skopje
Monday, May 27, 2024
spot_img

Здравјето на граѓаните ќе биде врвен приоритет на новата Влада, тврдат од СДСМ

Новата Влада предводена од СДСМ ќе се грижи за здравјето на граѓаните, воедно тоа ќе биде еден од врвните приоритети. Болничкото лекување е биде бесплатно и достапно за сите.

Во продолжение целото соопштение:

Новата реформска Влада на граѓаните вистински ќе се грижи за здравјето на граѓаните. Здравјето на граѓаните е врвен приоритет. Тоа е предвидено во Програмата на новата Влада на Република Македонија.

Здравствениот систем нема да се базира на тендер политики како досега, туку исклучиво на потребите на граѓаните. Квалитетно и ефикасно здравство достапно за сите граѓани е неопходна потреба на граѓаните.

Никогаш повеќе да не се повторат случаите на смртност поради криминални интереси, што донесоа неисправни и несоодветни апарати и несовесни политики поради што пациенти се оперираат по ходници, бебиња и мајки умираат од недостиг на гинеколози, нема завои за рани по болниците, луѓето се лечат во руинирани здравствени установи, граѓани губат животи во расипани возила на Брзата помош.

Во рамките на здравствените политики, новата Влада на граѓаните ќе основа нова самостојна јавна здравствена установа на итна медицинска помош, којашто ќе ги обедини сите служби на итна медицинска помош и ќе ги поврзува сите болници во Република Македонија.

Медицинскиот кадар од јавното здравство ќе добие нормални услови за работа и повисоки плати, за да не заминува од државата туку да остане во јавното здравство и мотивирано да се посвети на грижата за здравјето на граѓаните.

Болничкото лекување ќе биде бесплатно и достапно за сите.

За сето ова да може да се рализира, итно е потребно да се овозможи формирањето на новата реформска Влада, којашто ќе биде посветена исклучиво на потребите и на здравјето на граѓаните на Република Македонија.

поврзани објави

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Последни објави