fbpx
6.8 C
Skopje

Во четврток е голем празник – што треба да имате на трпезата, а што никако не смее да направите

АКТУЕЛНО

Во четврток е голем празник, Петровден, еден од најголемите по Велигден, празник посветен на апостолите Петар и Павле.

На овој празник не се работи, порано стоката се прскала со вода за да биде здрава цела година, а се плетеле и венци и им се ставале на роговите на животните.

На овој ден не смеат да се сечат јаболки со нож, ниту да се удираат јаболки една од друга. Се верувало дека во спротивно ќе падне силен град. Некои им носат јаболки наутро на соседите, а некои разнесуваат за покојните.

Обичај е да се меси колач со јаболки.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -