8.8 C
Skopje
Thursday, February 22, 2024

ГОСПОДИНОВ ЗА МАКЕДОНСКО-БУГАРСКИТЕ ОДНОСИ Само малите истории може да нѐ зближат

Најпреведуваниот бугарски современ писател Георги Господинов за Ал Џезира зборува за бугарско-македонските односи, балканските војни, справувањето со минатото и помирувањето.

– Кога сте со некого во близина, може силно и да се мразите и да се сакате. Кога зборуваме за голема историја, таа нѐ разединува, но малите истории, кои си ги зборуваме еден на друг, може да нѐ зближат.

Ако Бугарија и Македонија војуваат или не се сакаат, а вие сега седите туку и ми зборувате за својата историја за вашата ќерка, мајка, баба, а потоа ја слушнете мојата историја за мојата ќерка, мајка и баба, тогаш меѓу нас тешко би се создала омраза. Не можеш да удриш и да понижуваш човек кој ти раскажал за своите блиски – вели Господинов.

поврзани објави

- Advertisement -
- Advertisement -

Последни објави

- Advertisement -