3.8 C
Skopje
Wednesday, November 29, 2023

Еврото ја губи трката со доларот

Зошто еврото слабее во последните неколку денови.

Несомнено е дека на слабеењето на еврото најмногу влијаеше актуелната енергетска нестабилност. Поради тоа, европската валута е под голем притисок, а во Европа постои зголемен ризик од рецесија.

Според експертите, слабеењето на еврото, меѓу другото, е и резултат на побавната реакција на Европската централна банка (ЕЦБ) во однос на американската централна банкa во зголемувањето на референтната каматна стапка, како одговор на инфлацијата. , пишува Euronews.

Она што изгледа неизбежно е дека ЕЦБ ќе мора дополнително да ја заостри монетарната политика, што ќе значи и зголемување на цената на заемите.

Евробиор во последните месеци почна да расте побрзо и побрзо, токму како резултат на заострувањето на монетарната политика на ЕУ.

Евробир ја претставува каматната стапка по која група европски банки си позајмуваат пари една на друга. Еурибор долго време беше во пад и дури во минус, а потоа годинава почна да расте и се врати во плус. Неговата тримесечна вредност на почетокот на годинава беше негативна и изнесуваше -0,57 отсто, а сега достигна вредност од плус 0,518.

Шестмесечниот Еурибор бележи уште поголем пораст. Неговата вредност во јануари годинава изнесува -0,539 отсто. Денес е плус 0,984 отсто.

Примерот покажува дека доколку должникот земал заем од 85.000 евра на 25 години, ратата на почетокот на годината била 401 евро, а ако стапката на еурибор во овој кредит отишла на еден процент, ратата би била 472 евра, што е зголемување за 71 евро во однос на почетокот на годината.

поврзани објави

- Advertisement -
- Advertisement -

Последни објави

- Advertisement -