fbpx
29.8 C
Skopje

Изгореа 40 хектари млада борова шума во делчевско

АКТУЕЛНО

Од Територијалната протипожарна единица Делчево денеска информираат дека пожарот кој бил пријавен вчера по 14 часот бил локализиран по полноќ, а во гаснењето учествувале екипи на ТППЕ Делчево, ЈП Македонски шуми, подружница „Голак“-Делчево и месно население.

„Условите за гаснење на пожарот беа многу тешки. Сувата вегетација и ветерот придонесоа за брзо ширење на пожарот кој со натчовечки напори успеавме да го локализираме и не дозволивме да се прошири до граничната линија со Бугарија“, рече Јонче Атанасов, командир на ТППЕ Делчево.

Јордан Димитровски, директор на ЈП Македонски шуми, Подружница Голак, потенцираше дека направени се милионски штети, кои допрва ќе се утврдуваат.

„Поголем дел од дваесетгодишната борова шума е во државен имот, мал дел е во приватен. Но, мора да напоменам дека штетите не се бројат само со изгорената дрвна маса, туку и во многубројните општокорисни функции кои ги дава шумата. Штетата е огромна, овде беше млада борова шума. Затоа апелирам до сите граѓани да внимаваат, кога ги палат стрништата, бидејќи сушниот период оди во прилог за брзо ширење на пожарите“, рече Димитровски.

Според првичните информации од надлежните, причината за пожарот е човечки фактор и најверојатно од невнимание, односно пожарот почнал од подножјето на шумата од запалено стрниште и брзо се проширил нагоре по планината зафаќајќи огромни размери на шумска површина.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -