10.8 C
Skopje
Saturday, April 20, 2024
Платено политичко рекламирање

Дали е подобро да имате БЕЛИ ИЛИ ЖОЛТИ СВЕТЛА на фаровите? Различно е

Какви имате?

Додека некои возачи се колнат дека жолтите светла се единствениот начин да се видат при лоши временски услови, други ќе тврдат дека белите светла се посветли и затоа се подобри.

Во оваа статија ќе ги разгледаме предностите и недостатоците на жолтите и белите фарови и ќе одредиме кои од нив се подобри на патот.

Жолти светла

Со децении, сите фарови имаа жолта нијанса. Првите измислени фарови се напојувале со ацетиленски светилки, кои произведувале жолта светлина. Како што станауваа популарни електричните фарови, се веруваше дека жолтото светло е подобро.

Во текот на 1930-тите, селективно жолто светло се користеше во многу фарови. Тие се дизајнирани да ги филтрираат сите сини тонови и на тој начин да испуштаат пожолта светлина. Раните студии покажаа дека жолтото светло е помалку блескаво за другите возачи, што ја прави побезбедна боја за фаровите. Жолтата светлина, исто така, ги пресекува дождот, снегот и маглата подобро од белата или сината светлина.

Иако жолтите фарови се попопуларни со децении, повеќето земји дозволуваат или жолта или бела боја. Исклучок од ова е Франција. Од 1936 до 1993 година, возилата беа обврзани со закон да имаат жолти фарови. Денес, бели или жолти фарови се дозволени во повеќето земји низ светот.

Сепак, жолтите светла ја изгубија својата популарност како фарови. Додека жолтата светлина ја подобрува видливоста во влажни или магливи услови, може потешко да се види со жолта светлина во јасни услови. Како резултат на тоа, многу возила денес користат жолти светла само како светла за магла.

Бели светла

Белите светла се најпопуларната боја за денешните фарови. Во многу земји, фаровите повеќе не смеат да бидат жолти и мора да бидат бели. Европските регулативи, на пример, бараат сите нови возила да се произведуваат со бели фарови.

Белата светлина е пожелна поради неколку причини. Белата светлина го имитира изгледот на сончевата светлина и ја подобрува видливоста. Покрај тоа, филтрите што се користат за создавање селективно жолто светло ги намалуваат фаровите. Белата светлина е нефилтрирана, што ја прави посветла.

Како што се подобрува технологијата на фаровите, некои светилки се наведнуваат кон синиот крај на спектарот (наместо кон жолтиот). Ксенонските HID, кои се посветли од старите халогени светилки, често имаат сина нијанса. Ова е во ред, до одреден степен, но предните фарови кои се премногу сини се помалку ефикасни.

поврзани објави

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

Последни објави